Information gällande olycka på Kokpunkten 5 juli

De senaste dagarna har media uppmärksammat en olycka som inträffade på Kokpunkten söndagen 5 juli då en man skadade foten under ett åk i Boomerang. Vi vill ta tillfället i akt och berätta hur vi jobbar för att undvika liknande skador.
Boomerang är Kokpunktens häftigaste attraktion. Den är till för dig som är äventyrslysten och vill känna adrenalinet flöda. Det är en svår uppgift för oss att hitta en bra balans mellan spänning – som också innebär att det finns risker och att man i värsta fall kan göra sig illa – och säkerhet. Boomerang är Kokpunktens mest utmanande attraktion, men fortfarande säker. Det finns risker som vi jobbat med för att minimera risken att en olycka ska ske. Detta är ett ständigt pågående förbättringsarbete. Här finns tydliga säkerhetsinstruktioner och en actionguide på plats, allt för att ge en så säker åktur som möjligt. Vi förbättrar nu säkerheten och hoppas att vi minimerar antalet skador.
Johan Björkman är som verksamhetschef ytterst ansvarig för vårt säkerhetsarbete säger:
”Vi tar vårt säkerhetsarbete på största allvar och jobbar hela tiden vidare på att hitta ett sätt att kunna erbjuda häftiga åkturer i en säker miljö. Det har varit en viktig aspekt sedan vi började planera badet. Vår leverantör av rutschkanor, Wiegand Maelzer, är Europas största leverantör av vattenrutschbanor och har många års erfarenhet av liknande leveranser.” Efter installation har det gjorts flera inspektioner, både av leverantören och av det tyska besiktningsorganet TÜF som ställer högre krav på säkerhet än vad vi gör i Sverige. Även det svenska besiktningsorganet Dekra har kontrollerat och godkänt rutschkanorna. Därefter har vi också själva gjort egna förbättringar för att få en ännu säkrare miljö för våra gäster. Just nu är Kokpunkten stängt för bland annat förbättringsarbete som var planerat sedan tidigare. Bland annat gör vi om vattenflödet i just Boomerang för att rutschkanan ska bli säkrare och det ska bli ännu svårare att hamna fel.
Att vi inte har gjort den här förändringen tidigare, beror på att vi har haft ett lågt antal skador i rutschkanan. Vi har fått åtta allvarligare incidenter rapporterade från Boomerang. Det måste vi ställa emot att vi har haft cirka 120 000 besökare i Kokpunkten sedan vi öppnade. Om vi räknar med att varje besökare i snitt åker Boomerang två gånger, så blir det 240 000 åk i Boomerang. Därför har vi inte sett behovet av akuta förändringar, men har tagit med oss all information och gästernas upplevelser för att göra de förbättringar vi nu genomfört.
Vi har full förståelse för den ilska som den som skadat sig känner. Vi känner ändå att vi kan försäkra våra gäster om att Kokpunkten är ett säkert bad att besöka, även om olyckor tyvärr ibland inträffar och är omöjliga att undvika helt i den här typen av anläggning. Vi strävar ständigt efter att bli bättre och vi analyserar alla incidenter noggrant för att avgöra om en förändring är nödvändig gällande material eller rutiner.